ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΙΑΕ

Μέγεθος

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 & ΕΣΠΑ 2014-2020

ΕΤΠΑ GR 2014-2020 & ΕΣΠΑ 2014-2020

bnr1

Καλύπτουμε
όλο σχεδόν το φάσμα της
εργαστηριακής διάγνωσης.

Ο συμπολίτης μας δεν
ταλαιπωρείται,
αισθάνεται ασφαλής
χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Αξονική ή Εικονική Κολονοσκόπηση

"Η πρόληψη αποτελεί τη μισή θεραπεία…!"

Η αξονική κολονοσκόπηση αποτελεί νέα μέθοδο απεικόνισης του παχέος εντέρου, με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, χωρίς όμως τη χρήση του ενδοσκοπίου που απαιτούνταν στην κλασική μέθοδο κολονοσκόπησης.

Η διαγνωστική αξία της νέας αυτής πρακτικής είναι εξίσου σημαντική, καθώς έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει ύπαρξη πολυπόδων στον εντερικό αυλό, καθώς και νεοπλασματικών εξεργασιών, βοηθώντας έτσι τόσο τον ακτινολόγο ιατρό για την έγκυρη διάγνωση, όσο και τον κλινικό ιατρό για την άμεση εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Η διαδικασία έγκειται σε μία ταχύτατη σάρωση της κοιλίας από το υπερσύγχρονο σύστημα αξονικού τομογράφου 64 τομών που διαθέτουμε, σε συνδυασμό με ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό, που μας επιτρέπει τη μελέτη και απεικόνιση όλου του μήκους του παχέος εντέρου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πρόκειται για μία σύντομη και ανώδυνη εξέταση που δεν απαιτεί αναισθησία, παρά μόνο χορήγηση μικρής ποσότητας αέρα στο έντερο ώστε να εκπτυχθούν οι εντερικές έλικες και να γίνει, έτσι, πιο εύκολη η μελέτη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, για το λόγο αυτό, αποτελεί η σωστή προετοιμασία του/της εξεταζόμενου/ης, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμογής της κλασικής μεθόδου και λόγω ύπαρξης σημαντικών στενώσεων στον αυλό του εντέρου, το ενδοσκόπιο αδυνατεί να προχωρήσει πέραν της βλάβης. Κάτι τέτοιο το ξεπερνούμε εμείς με τη νέα μέθοδο αξονικής κολονοσκόπησης, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ρήξης του τοιχώματος, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν χρησιμοποιούμε ενδοσκόπιο, παρά μόνο αέρα. Μιλούμε λοιπόν για μια ασφαλή και με μεγάλη ακρίβεια διαγνωστική μέθοδο απεικόνισης του παχέος εντέρου.

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

• Διατροφή πλούσια σε ζωικό λίπος και φτωχή σε φυτικές ίνες (ως γνωστόν οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, μειώνουν το χρόνο διέλευσής τους και ελαττώνουν το pH, αιτίες οι οποίες εκμηδενίζουν τη χρόνια δράση των καρκινογόνων παραγόντων)

• Οικογενειακό ιστορικό

• Σύνδρομο οικογενούς πολυποδίασης (κληρονομική νόσος)

• Σύνδρομο Gardner

• Χρόνια ελκωτική κολίτιδα

Οι κύριες πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες απευθύνεται η εξέταση είναι:

•Ασθενείς άνω των 50 ετών στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου.

• Άτομα με υψηλούς προδιαθεσικούς παράγοντες και χωρίς εμφανή συμπτώματα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.

• Ασθενείς με τυπικά συμπτώματα αιμορραγιών του πεπτικού συστήματος (και επί αποκλεισμού γαστρορραγίας) ή με απότομη πτώση του αιματοκρίτη, όπως επίσης και με αποφρακτικά συμπτώματα.

• Ασθενείς που παρατήρησαν αλλαγές στον τρόπο κένωσης και πόνο.

• Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, στα πλαίσια επανελέγχου.

Σύντομη περιγραφή της εξέτασης:

Η διαδικασία είναι σύντομη, ανώδυνη και ασφαλής.

• Αφού ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, θα χορηγηθεί στο έντερο μικρή ποσότητα αέρα (CO2) μέσω ειδικού ανώδυνου ρύγχους. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να εκπτυχθούν επαρκώς οι εντερικές έλικες και να μελετήσουμε έτσι πλήρως όλο το μήκος του παχέος εντέρου.

• Ακολουθεί στη συνέχεια η λήψη τομών, των εικόνων δηλαδή που συνιστούν την εξέταση. Στο μέρος αυτό θα σας ζητηθούν κάποιες εισπνοές.

• Χρόνος εξέτασης: 10 δευτερόλεπτα (περίπου όσο μια βαθιά εισπνοή).

• Συνολικός χρόνος παραμονής στον εξεταστικό χώρο: 15 λεπτά περίπου. Μετά το πέρας της εξέτασης μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Προετοιμασία για την αξονική κολονοσκόπηση:

Απαιτείται η ίδια προετοιμασία όπως και με τη συμβατική μέθοδο, καλός καθαρισμός δηλαδή του εντέρου με ειδικό καθαρτικό φαρμακευτικό μέσο και λήψη αυτού την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης.

Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί, ώστε να αποφευχθεί λήψη οποιουδήποτε υγρού μετά τα μεσάνυχτα, αν πρόκειται για πρωινή ώρα εξέτασης.

Αναλυτικές οδηγίες που αφορούν την εξέταση:

• Για Πρωινό Ραντεβού παρακαλούμε  πατήστε εδώ.

• Για Απογευματινό Ραντεβού παρακαλούμε  πατήστε εδώ.

Μετά το πέρας της εξέτασης μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Στοιχεία

ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ MEdica Γιαννιτσών ΙΑΕ

Σταδίου 13, 581 00, Γιαννιτσά
Τηλ. Κέντρο 23820 23728 - 29
info@asklipiosmedica.gr

Χάρτης Περιοχής

Συμβάσεις

Με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

& όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΟΠΥΥ

Σας Απαντάμε

Δίνουμε λύση στις απορίες σας σχετικά με ιατρικά θέματα που σας αφορούν.

Ρωτήστε μας

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες web, όπως τα cookies.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας σ' αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.